Lakzegel Mattheus Serné (1766)

Op 1 januari 2023 heb ik een e-mail naar het rijksarchief van Vadstena gestuurd. Ik heb aan hun gevraagd of ze een betere afbeelding hebben van de foto, die in een tijdschrift uit 1935 staat vermeld. Het is een foto van een stukje zijdelint van Mattheus Serné met 2 lakzegels erop! Het gaat mij met name om deze zegels. Staat ons familiewapen hier op?



zijdelint door Mattheus Serné (1766)
Bron: https://journals.lub.lu.se/rig/article/view/8691/7828 (vanaf pagina 94)

Mattheus Serné klaagde bij de Zweedse overheid dat de Overvloedsverordening (van 1766), die net was uitgevaardigd, ertoe had geleid, dat ze niet overwogen het brede zijdelint of de Danziger kant, zoals ze werden genoemd, van hem te kopen. Hij voegde enkele voorbeelden van zijn fabricage bij zijn petitie en de Riksdag verleende hem een vrijstelling. Deze voorbeelden staan op de bovenstaande zwart-wit foto.

De voorbeelden en de brief (petitie) worden nog steeds bewaard in het Zweedse rijksarchief. Na enig speurwerk heb ik een kleuren afbeelding van deze petitie. In het bijzonder van de lakzegel met zijn initialen.

Op dit lakzegel staan de initialen van Mattheus Serné op een gekroond wapenschild. De arcering geeft aan dat de achtergrond blauw moet zijn. Achter het wapenschild staan twee 18e eeuwse scharen diagonaal afgebeeld. Vertikaal en horizontaal staan ook een voorwerp, dat waarschijnlijk weversgereedschap is. Het wapenschild staat op een onbekend voorwerp en wordt verder aan de bovenrand met bloemen versierd.



De Overvloedsverordening van 1766 was een historische Zweedse Overvloedsverordening, ingevoerd in 1766 en afgeschaft in 1771. Het was de meest uitgebreide Overvloedsverordening die in Zweden werd ingevoerd. Tussen 1720 en 1794 werden 58 Overvloedsverordeningen uitgevaardigd, de meest uitgebreide in 1720, 1731, 1766 en 1794, maar geen enkele was strenger dan de Overvloedsverordening van 1766. De wet verbood de invoer van koffie, chocolade, arak, punch, likeuren, geurwater en bepaalde wijnen volledig. Verder werd het gebruik van tabak voor personen onder de 21 jaar, zijden kant en aanhangwagens op dameskleding verboden. Koning Gustav III schafte alle Zweedse wetten van overvloed af, na zijn troonsbestijging in 1771, en er werden geen nieuwe ingevoerd tot de Overvloedsverordening van 1794.
Bron: Wikipedia