Categorie Pieter Julius Serné

Pieter Julius Serné werd in 1748 geboren in Haarlem. Als kind emigreerde hij met zijn ouders en zus naar Zweden. Later, toen hij volwassen was, vertrok hij naar Amsterdam waar hij als koopman succes had. Om nog onduidelijke redenen is hij in Noordwijk-Binnen in 1802 overleden.

Zweedse brieven (2)

Op de eerste pagina over de Zweedse correspondentie van de firma Serné & Comp. staat vermeld hoe ik de vertaling heb verkregen. Hieronder staat een tweede voorbeeld van een brief van Pieter Julius Serné aan Petter Claessen. Brief d.d 13…

Zweedse brieven (1)

Als kooplieden van de firma Serné & Comp. voerden Pieter Julius Serné en Eric Axel Liedbeck correspondentie met diverse klanten. Eén van de personen waarmee zij handelden was Petter Claessen. Op de website van het Finse Nationale Archief vond ik…

Overlijden in Noordwijk-Binnen

Er zijn drie berichten te vinden in diverse kranten over het overlijden van Pieter Julius Serné. Hoe komt Pieter Julius in Noordwijk-Binnen terecht? Een proveniershuis aan zee is misschien de reden. Mogelijk had hij last van zijn luchtwegen en wilde…

Serné & Comp.

In de notariële akten van het Gemeentearchief van Amsterdam vond ik een aantal leuke aanvullingen. Op de eerste plaats vond ik (helaas nog) geen testament, noch van Gerard, noch van zijn vader Pieter Julius. Wel vond ik een contract tussen…

Het Damspel

Het damspel in Nederland Rob Jansen schrijft in Het Nieuwe Damspel van januari/maart 1987 dat op het schilderij van Adriaan de Lelie (1755-1820) betreffende de inwijding in 1788 door professor J.H. van Swinden van de muziekzaal van Felix Meritis aan…

Felix Meritis

Op 31 oktober en 1 november 1788 werd het nieuwe gebouw van Felix Meritis aan de Keizersgracht ingewijd. Twaalf jaar later kreeg Adriaan de Lelie de opdracht voor een schilderij waarin deze gebeurtenis werd vastgelegd. In de ovale Muziekzaal spreekt…

Huwelijk in Amsterdam

In ondertrouw Pieter Julius Serné en Cornelia Hermina van Balen zijn op 19 maart 1779 in ondertrouw gegaan. In het Stadsarchief van Amsterdam vond ik de onderstaande ondertrouwakte. Rechtsboven de akte staat in de marge ‘hij vaders consent goet ingebragt’.…